Geen woorden maar daden!

02-09-2024

Het is een principe dat niet alleen geldt voor voetbal in Rotterdam, maar ook een belangrijke vuistregel voor beleggers. Hoe vaak heeft u al niet een tip gekregen om ergens in te investeren?

Bij ons als vermogensbeheerders gebeurt dit ook geregeld. Maar onze eerste vraag is altijd: “Hoeveel heb je er zelf in geïnvesteerd?”

Dit noemen we “Skin in the Game.” Als iemand een gouden tip deelt maar er zelf geen geld insteekt, hoe betrouwbaar is die tip dan? Het is een eenvoudige maar doeltreffende manier om het kaf van het koren te scheiden.

Dat het werkt op korte termijn zien we bij de grote namen in de beleggingswereld. Warren Buffet, bijvoorbeeld, verkocht onlangs de helft van zijn Apple-aandelen.

Tegelijkertijd kocht hij onder andere Ulta Beauty en de koers van dit aandeel steeg direct.

Daarom is de insider indicator voor ons een mooi instrument bij het nemen van investeringsbeslissingen. Bestuurders die hun eigen aandelen kopen of verkopen, moeten dit altijd melden.

Een aankoop door een insider is een krachtig signaal van vertrouwen in het eigen bedrijf. Vergelijk het met een bruggenbouwer in het oude Babylonië. Deze moest na oplevering eerst een paar dagen met zijn gezin onder de brug slapen. Dit om er zeker van te zijn dat hij al zijn expertise had gegeven.

Dus als u weer eens met een adviseur om tafel zit, vraag dan of hij zelf ook belegt zoals hij u adviseert. Is het antwoord nee? Dan weet u wat te doen!